Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

16 kórházi osztályt díjaztak a családbarát intézkedéseikért

Telemedicinás megfigyelés, stresszkezelés, kommunikációs tréning, kutyaterápia, online segítségnyújtás a jó gyakorlatok között

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség az év elején hirdetett pályázatot kórházi osztályok számára. A beadott pályázatok elbírálása és értékelése után 16 kórházi osztályt díjaztak.

Április 25-én Egerben a XXX. kórházszövetségi kongresszuson adta át a díjakat a pályázat zsűrijének két elnöke, Mészáros Magdolna ápolási igazgató (Magyar Kórházszövetség) és Skrabski Fruzsina (elnök, Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány). Az átadáskor felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázatok értékelésnél a kórházi osztályt mint gyógyító szolgáltatót, és mint család- és emberbarát módon működő munkahelyet vizsgálták. Ez azt jelentette, hogy figyelembe vették azokat az intézkedéseket, amelyek a dolgozók jobb munkakörülményeit, és azokat, amelyek a betegek jobb közérzetét szolgálják.

Ezek közül íme néhány olyan jó gyakorlat, melyeknek elterjesztése és átvétele mindannyiunk érdeke:

 • A Békés Megyei Központi Kórház Felnőtt Hospice-palliatív Osztály kiemelt figyelmet fordít a munkavállalók testi-lelki egészségére: foglalkoznak stresszkezeléssel, válságkasszát működtetnek a bajba jutott kollégáknak, kívánságfüzetet vezetnek a beosztásról, közösen sütnek-főznek. A betegeik életének legnehezebb szakaszát, pillanatait próbálják meg elviselhetővé tenni: állapotuknak és igényüknek megfelelően részt vehetnek az osztály életében, kertészkedhetnek, segíthetik az osztály hétköznapjait.
  Osztályvezető főorvos: Dr Pikó Béla

 • A Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály kiégés elleni tréninget szervez a munkavállalóinak, betegeiknek kutyaterápiával, játékokkal és az ún. Gyógyító bocsok programmal alakítja ki a családbarát környezetet.
  Osztályvezető főorvos: Dr Tálosi Gyula

 • A Dr. Kenessey Albert Kórház Balassagyarmat Csecsemő- és Gyermekosztály családvédelmi szervekkel működik együtt és segíti a hátrányos helyzetű betegek helyzetét, ezentúl masszást és gyerekbarát játszósarkot biztosít a dolgozóknak és  gyermekeinek. Ezentúl részállású fejlesztőpedagógust alkalmaznak.
  Osztályvezető főorvos: Dr Bauer Viktor

 • A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztály minden munkavállalójának garantálja, hogy nyáron három hét szabadságot vehessen ki egyben, továbbá  élményterápiával és integrációs terápiával kiegészített táborokat szerveznek, ami a családoknak egy közös nyaralási élmény. Az ápolt gyermekeket saját jogaikról ábrák tájékoztatják.
  Osztályvezető főorvos: Dr Kántor Katalin

 • A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály Mosollyal a családért programján keresztül különböző életszakaszokhoz illeszkedő támogató prevenciós munkát végez, és támogatja a dohányzásról való leszokást is.
  Osztályvezető főorvos: Dr Garamvölgyi Zoltán

 • A Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu Szülészet-Nőgyógyászati Osztály kiemelt figyelmet fordít az apa és a gyermek kapcsolat kialakítására. A betegeiknek pedig online segítségnyújtást biztosítanak. A betegek tájékoztatására weblapjukon a különböző beavatkozásokról jól érthető, részletes tájékoztatást adnak.
  Osztályvezető főorvos: Dr Osváth Péter

 • A Szent János Kórház Gyermekosztálya beteg gyermekek részére lehetővé teszik a szülinap megünneplését. Baba-Les programjukkal egy kamera segítségével a családtagok otthonról is láthatják a koraszülött gyermeket.
  Osztályvezető főorvos: Dr Madarasi Anna

 • A Békés Megyei Központi Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály kiemelkedő segítő kapcsolathálóval rendelkezik, melynek eredményeként Aranyanyu- és Astellas-díjas orvosuk is van. A rugalmas műszakbeosztáson és szabadságoláson túl Viber csoportot hoztak létre a betegek és a munkatársak problémáinak gyors megoldása érdekében.
  Osztályvezető főorvos: Dr Kövesdi József

 • Az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály a nyugodt körülmények biztosítása érdekében, a betegeket külön erre a célra szolgáló helyiségben tájékoztatja. Követendő példa a dolgozók reggeli munkakezdés előtti rövid tornája, de igénybe vehetik a masszás és fitnesz szolgáltatásokat is.
  Osztályvezető főorvos: Dr Svarsing Lajos

 • A Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Fül-Orr-Gégészeti Osztály a szociális munkások közreműködésével, lehetővé teszi az otthon maradt kisállatok gondozását, és a gondozónők felügyeletet biztosítanak családi napközi keretein belül.
  Osztályvezető főorvos: Dr Vaszkun László

 • A Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Szülészet- Nőgyógyászati Osztályról általánosan elmondható erről az osztályról a családbarát működés. Kiemelkedő a dolgozóknak szervezett kommunikációs tréning.
  Osztályvezető főorvos (főigazgató): Dr. Mészáros Lajos

 • A Bács-Kiskun Megyei Kórház Fiziológiás Osztály figyelemreméltó  kapcsolati rendszerrel bír és a lakosság felé való nyitottsága kiemelendő. A dolgozóik egymást támogatják a mentorprogrammal és a helyettesítési rendszerrel. A betegeknek videós oktatóanyagokat vesznek fel.
  Osztályvezető főorvos: Dr Boda Tamás

 • A Szent Lázár Megyei Kórház Salgótarján Szülészeti Osztály pályázatból kiemelendő a családi szoba kialakítása, ahol a kismama és hozzátartozója, akár éjszaka is együtt maradhatnak. Az osztály a dolgozók gyermekei felé is nyitott, év közben számtalan dolgozói családi eseményt szerveznek.
  Osztályvezető főorvos: Dr Pasztuhov Ágoston

 • A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központ online is elérhető, saját készítésű mesekönyvével maximálisan biztosítja a beteg gyermek tájékoztatását. A szülőknek online Facebook csoportban nyújtanak segítséget.
  Osztályvezető főorvos: Dr Ablonczy László

 • A Magyar Imre Kórház Ajka Szülészet-Nőgyógyászati Osztály családközpontú szemléletmódja kiemelkedő, erre alapulnak hosszú távú terveik is. Náluk a munkahely és a család kiegészítik egymást.
  Osztályvezető főorvos: Dr Gáspár Levente

 • A Karolina Kórház Mosonmagyaróvár Újszülött- és Gyermek Osztály szinte egyedülálló kezdeményezése a telemedicinás megfigyelés rendszeres alkalmazása, ami a kapcsolattartás új formája a gyermekellátásban. Ezen túlmenően az internet nagyfokú felhasználásával segítik a betegtájékoztatást.
  Osztályvezető főorvos: Dr Szíjjártó László

Sajtókapcsolat:
Körmendi Boglárka

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
1016 Budapest, Mészáros u. 58/A
+36 30 427 8700

A zsűritagok:

Mészáros Magdolna (Magyar Kórházszövetség, ápolási igazgató)
dr. Novák Krisztina (EMMI, jogvédelmi biztos)
Professzor dr. Oláh Éva (Debreceni Egyetem Gyermekklinika, nyugalmazott igazgató)
dr. Páva Hanna (Állami Egészségügyi Ellátó Központ, főigazgató helyettes)
Skrabski Fruzsina (Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, elnök)
Dr. Révész Bálint (K&H, HR osztályvezető)
Szabó Zoltán (British Telecom, ügyvezető igazgató)
Ujvári Enikő (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Balansz Program Vezető)

 A 2018-AS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MEGTEKINTÉSE