Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

Juttatások, szolgáltatások

 1. Oktatás, tréningek: a munka-magánélet egyensúly kialakítása a munkavállaló felelőssége is, azonban személyes készségeinek fejlesztésében, megküzdési stratégiáinak gyarapításában nagy segítséget nyújthat a munkáltató. A következő területeken érdemes tréningeket szervezni: stresszkezelés, időmenedzsment, asszertív kommunikáció, párkapcsolati illetve, szülő-gyermek kommunikáció.
 2. Fórumok, coaching, telefonos tanácsadás: több cégnél szerveznek már támogató csoportokat, coaching foglalkozásokat hasonló problémákkal küzdő kollégáknak (pl: fiatal szülők). Külföldön jó néhány helyen a telefonos szakértői tanácsadás lehetősége is adott.
 3. Eltartottaknak nyújtott juttatások: számos lehetőség létezik. A cég támogatást nyújthat például, ha egy idős szülő számára akadálymentesíteni kell a lakást, vagy megengedheti, hogy a céges fitnesztermet a hozzátartozók is használhassák.
 4. Házon belüli vásárlás, egyéb házon belüli szolgáltatások: a dolgozók kedvezményesen vásárolhatnak a cég vagy partnerei termékeiből, szolgáltatásait kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe.
 5. Sportolási lehetőségek: csapatépítő hatásuk is lehet. Az egyik magyar cég például jelentős támogatást nyújt a sportolási költségekhez, ha legalább 5 kolléga sportol együtt.
 6. Egészséges életmódot támogató kampányok, programok, szolgáltatások.
 7. Orvosi szolgáltatások, egészségügyi szűrések, támogatás nehézségekkel élő dolgozók vagy hozzátartozóik részére (pl: kerekes szék beszerzése, gyógyüdülés stb.).
 8. Orvosi ellátás munkaidőben: nem a cég fizeti az ellátást, de lehetővé teszi, hogy munkaidőben kerüljön sor rá.
 9. Cafeteria elemek: jól ismertek, például utazási, albérleti hozzájárulás, otthoni internethasználat támogatása, céges telefon magánhasználatra, ruha- és étkezési utalvány, kultúra utalvány stb..
 10. Támogatási programok: lakásvásárlási, felújítási, oktatási stb. kamatmentes kölcsön vagy támogatás.
 11. Magánéleti személyi asszisztens: elsősorban amerikai cégeknél alkalmazott módszer. Alkalmazzák a munkahelyen mint munkavállalók egy csoportjához, vagy a foglalkoztatott otthonában mint az adott egyénhez rendelt személyt. Feladata olyan magánéleti ügyeket intézni, amire a munkavállalónak nincs ideje, vagy amire a munkaidőből lopná el a szükséges időt (pl: orvoshoz időpontot foglalni, gyerekeket edzésre vinni).
 12. Céges futár: az előzőhöz hasonló, a cég saját futárait, asszisztenseit a munkavállalók havi 1-2 alkalommal saját célra igénybe vehetik.
 13. Önkéntességi programok: hazánkban is léteznek már olyan cégek, akik egynapos, de akár többhetes önkéntes munka idejére extra fizetett szabadságot biztosítanak hosszabb ideje a cégnél dolgozó munkavállalóik számára. Így dolgozóik kiteljesedhetnek, miközben munkájuk révén a vállalat imázsát is építik.
 14. Imaszoba, vallásgyakorlás lehetősége a munkahelyen.
 15. Pihenő szoba: relaxációt, délutáni alvást lehetővé tevő helyiség.
 16. Alkotó sarok, gondolkodó sarok, olvasóterem: nemcsak a hangulatnak, hanem a hatékonyságnak is nagy lendületet adhat (ld: Miért nem folyik munka a munkahelyeken?)
 17. Meleg étel hazavitelének lehetősége a munkahelyi étteremből.
 18. Munka-magánélet felelős: információkat gyűjt, különféle akciók lebonyolításáért, igények összegyűjtéséért felel, hírlevelet állít össze a témában.
 19. Céges bicikli: környezetbarát és egészségjavító lehetőség, kölcsönvehető bicikli ügyek intézésére, sportolásra.
 20. Üzenőfal: itt a dolgozók hasznos informácókat cserélhetnek egymással (megbízható vízvezetékszerelőkről, kinőtt gyerekruhákról stb.).