Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

Magánélet és munka egyensúlya

Családbarát munkahely – munkáltatóbarát család

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott családban és kiegyensúlyozott munkahelyi légkörben nagyjából kiegyensúlyozott munka magánélet egyensúlyt teremtsünk fontos az önismeret és beleérző-képességünk (empátiánk) fejlesztése.

Ismerd meg a munkáltatód szempontjait!

Tulajdonosi szemlélet, fair play, bizalom... mit jelentenek, miért fontosak számomra ezek a fogalmak?

Fair play:

Tegyük félre azt a szemléletet, hogy a vezető és a beosztott egymással szemben álló felek. A vállalatnál mindenkinek a közös célja a profit termelése, hiszen ezzel alapozzuk meg a közös jövőnket.

Tulajdonosi szemlélet:

A munkavállaló olyan megbízhatóan, elkötelezetten végzi a munkáját, mintha saját vállalkozásában dolgozna.

Bizalom:

Még, ha vállalatunknál nincs is komoly kultúrája a nyílt őszinte beszédnek, közös gondolkodásnak ez majdnem minden esetben bizalmat és megbecsülést szül. Ha munkánk megbízható és értékes, hozzáállásunkon érezni a munkánk iránti elkötelezettséget, bátran felvállalhatjuk/felajánlhatjuk a közös gondolkodást olyan esetekben, amikor a magánszféránkban olyan változás van, ami kihat munkahelyi terveinkre, jelenlétünkre is pl.: gyermek érkezése vagy tartósan beteg a családban. A bizalom bizalmat szül.

Önismeret:

Miért van szükségem családra?

Biztonság, alkalmazkodás, kötődés, tanulás, intimitás, szeretetkapcsolat, munkamegosztás, elköteleződés, feladat, csapatmunka, viszonyítási rendszer, közös célok, felelősség = motiváció  

Miért van szükségem munkára?

Kihívások, létbiztonság, sikerélmény, tanulás, önkifejezés, saját terep/közeg, találkozás újdonságokkal, saját célok, változtatás lehetősége, önmegvalósítás

A munkának hosszútávon nem motivációja a pénz.  A munkában hosszútávon csak belső motivációs tényezők tesznek elégedetté.

Család(i)tervezés:

Egy pár családdá válása nagyon sokrétű folyamat és az adódó változásokat legjobban akkor tudjuk sérülésmentesen végigmenedzselni, ha igyekszünk minél tudatosabban felkészülni a következő lépésre. Ebben a szakaszban is nagyon fontos az egyensúly, vagyis, hogy életünk mindkét fontos terepén magunk mellé állítsuk azokat, akik egyébként is részesei a változásoknak. (Ne elszenvedőinek érezzék magukat) Adódik tehát a kérdés: Mit tegyek otthon? / Mit tegyek a munkahelyen?