Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

A "brendes" vállalatoké a jövő

Számtalan kutatás mutatja, hogy a fiatalabb nemzedékekenek, az Y és Z generáció képviselőinek kiemelkedően fontos szempont mind a tehetségek megszerzésénél, mind a megtartásuknál a jó munkáltatói márka (EMPLOYER BRAND) és az ami ténylegesen mögötte van.

Évente óriási összegeket költ a társadalom a kiégett, krónikus stresszben élő, menedzserbetegségtől szenvedő dolgozók testi-lelki problémáinak kezelésére. Eközben rengeteg pénzt fordítanak a vállalatok ugyanezen munkavállalóik pótlására, a növekvő fluktuációs költségekre, valamint különféle motivációs célzatú intézkedésekre, hogy a még egészséges, de motivációjukat veszített munkatársaikba életet leheljenek.

Vannak vállalatok,  akik látványosan más utat járnak, dolgozóik elégedettségének növelését befektetésnek tekintik. Ők remekül boldogulnak.

Az Aon Hewitt 2012-es Közép- Kelet-Európában végzett felmérésben díjazott Legjobb Munkahelyekről általánosan elmondható, hogy:

  • Jobb pénzügyi eredményeket érnek el, mint a régió átlagos vállalatai (108%-os tervmegvalósulás az adózás előtti eredményekben, szemben a többi vállalatra jellemző 93%-kal).
  • Alacsonyabb a fluktuáció aránya (6%-os arány a többi szervezetre jellemző 9%-kal szemben).
  • Alacsonyabb a hiányzás aránya (3,5 nap munkáltatónként szemben a többi szervezetre jellemző 5,5 nap/munkáltatóval).

Családbarát Munkahely előnyei tehát:

  • A vállalati termelékenység és hatékonyság elérése a munkavállalói elégedettség növelésén keresztül
  • Fluktuációs és toborzási költségek csökkentése
  • Munkáltatói márka kiépítése vagy erősítése (employment branding)
  • A munkavállalói munka-magánélet egyensúly (WLB) segítése
  • A munkáltató iránti kötődés és bizalom megerősítése (megtartás)

Családbarát szemlélet meghonosításával a vállalat hármas célrendszert teljesíthet (CSR):

Társadalmi felelősségvállalás: a hosszú távon teljesíteni képes, kiegyensúlyozott, pszichésen és testileg egészséges, termelő ember/állampolgár típus.
Vállalati felelősségvállalás: a cég hatékonyabb és kiszámíthatóbb működése. A lojális és bizalmi légkör miatt nagyobb tervezhetőség, a humán erőforrás lényegesen nagyobb kiszámíthatósága.
Felelősségvállalás az egyénnel szemben: a gondoskodó vállalati kultúrában a biztonság, egyediség, fontosság érzésének a megtapasztalása.

Letöltések: