Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

Munkakeresés gyes után / kisgyermekkel

Ezt a bejegyzést egy kis valós történettel indítjuk, ami a Mozgalom egyik önkéntesének személyes története:

"Nagyobbik gyermekemnek óvodát kerestem. A harmadik kerületben nagyon nehéz a hároméveseknek helyet találni és mivel a körzetes óvodánk fizikai környezete nem volt megfelelő, egy másik ovi lett a kiszemelt. De miért vennék fel éppen az én gyermekemet oda?  Azon törtem a fejem, hogyan lehetne segíteni a gyermek felvételét az álomoviba. A jelentkezésre készülve összeírtam az érveinket és szempontjainkat, miért választottuk ezt az óvodát. Végül úgy döntöttem leírom őket pár kerek mondatban, jobb így átadni az óvodavezetőnek, mintha csak elmondanám, amikor kérdezik majd a feliratkozásnál az indokainkat. Így készült a gyermekem óvodai jelentkezéséhez egy szabályosan megírt motivációs levél. Szakmai ártalom... A lányomat felvették és én azóta is sikerként emlékszem vissza erre az izgalmas tavaszi kalandra. Így segítik egymást szerepeink édesanyaként és munkavállalóként."

A visszatérést előkészítő beszélgetéshez szeretnénk szempontokat adni.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy GYES után a régi helyünkre megyünk vissza, akkor is előfordulhat, hogy a cégnél történt változások nyomán újra be kell mutatkoznunk új főnökeinknek. Ilyenkor különösen jól fel kell készülnünk arra a régi-új szerepre, amit a munkavállalói státus jelent. A beszélgetésre nem mehetünk el anyukaként (akár régi, akár új felettessel találkozunk). Nagyon lényeges a megfelelő üzleties külső megjelenés, de emellett át kell rendeznünk gondolatainkat is.
Tudatosítanunk kell magunkban és a munkaadóban is, hogy egy sok szempontból érettebb személyiség kopogtat most nála (időgazdálkodás, prioritások felállítása, figyelem megosztása, felelősségvállalás…), aki immár túl van a gyermekvállalás időszakán. Biztosan lehet rá és elköteleződésére számítani, hiszen komoly felelősség van rajta, nem csak magáért dolgozik. Utalnék a jegyzetsorozatot nyitó történetre. Ahogy a munkánk területén szerzett tapasztalatok segíthetnek anyai teendőink ellátásában, úgy az otthon szerzett új, vagy erősebb képességeink is gazdagítják a munkavállalói énünket.

Azon információk birtokában, melyeket a rendszeres kapcsolattartásnak köszönhetően birtoklunk a cégnél történt eseményekről gondoljuk át, hogy mi milyen ajánlattal tudunk főnökünk elé állni, mind a tevékenységi kör, mind a fizetés tekintetében. Mit tanultunk, mivel gyarapodtunk szakmai téren az elmúlt időszakban. Várhatóan neki is lesznek elképzelései, velünk kapcsolatban, de jó, ha mi is tudunk javaslatokkal előállni.

Sajnos ma még nincs elég lehetőség arra, hogy a kismama csökkentet munkaidőben, vagy valamilyen rugalmas megoldással térhessen vissza dolgozni, pedig ennek fontosságát nem is lehet eléggé hangsúlyozni. Ha mégis ilyen szándékaink lennének, érdemes információval felkészülve felvetni ezt a lehetőséget is, kiemelni a munkáltatói előnyöket. Előre tájékozódjunk!