Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

Apáknak

Változó szerepelvárások

Napjainkban a férfiak is komoly szerepváltozáson mennek keresztül. Változtak mind a magukkal szemben támasztott elvárások, mind a társadalom és ezen belül a nők (feleségük) által elvárt attitüdök és viselkedés is. Az apák mind gyakraban szembesülnek azokkal a belső szerepkonfliktusokkal és a munka-magánélet egyensúlyának nehézségeivel, ami korábban csak a nők esetében volt része a közbeszédnek.

Az elvárások rendszerében sok az ellentmondás.
Spéder Zsolt érdekes tanulmányt írt 2011-ben a férfi szerepek változásaival kapcsolatban.
(Spéder: Szerepváltozások 2011 nyomán)

Számos hazai és külföldi kutatásnak az eredménye, hogy azok a férfiak és nők, akik házasságban élnek, két és félszer nagyobb eséllyel élik meg a 69. életévüket, és a családi élet egészségvédő szerepe a férfiaknál nagyobb. Nem mindegy azonban, hogy milyen a minősége ennek a háttérnek.

A Harvard 75 évig tartó boldogság kutatásának (nem) meglepő eredménye Robert Waldinger előadásában.

Bár hazánkban a két keresős családmodell a domináns, emellett erősen él a férfiak családfenntartó szerepe, de egyre nagyobb elvárás és igény, hogy tevékenyen részt vegyenek a család és a gyermekek életében.

Fontos kiemelni, hogy az apa szerepe nem másodlagos a gyermekek életében, vannak funkciók, melyeket általuk tud a felnövekvő nemzedék elsajátítani. A gyermeknevelésnek vannak "férfias vetületei". Ahhoz, hogy megtaláljuk a saját hangunkat, időt kell adnunk magunknak, aktív időt a család körében.

Az, hogy az apák otthonosak legyenek otthoni és munkahelyi szerepeikben fontos a gyermekek miatt, de ugyanennyire lényeges a nők anyákként, feleségként és munkavállalóként való egyensúlyt találásában is. A vezetők jelentős százaléka ugyanis férfi és sokan közülük apák és férjek.

Itt van néhány üdítő hazai példa, férfiak, akik vállalati kulcsemberként egy időre a család elsőségét választották, s erről vallanak nekünk. TOVÁBB

Kezdő apukáknak érdemes belelapozni Apa-füzeteinkbe, melyek a képre kattintva letölthetők.


        

Mindkét szülőnek komoly kihívást jelenthet a munka és magánélet összehangolása. Mint az élet majd' minden területén, ebben az esetben is nagyon fontos a tudatos tervezés, itt is sok minden fejben dől el. Kell egy közös értékrend a családban, ami a szülőpár életét szervezi. Ezek után apró döntések meghozatala eredményezi az egyensúlyt. Társunkkkal együtt kell terveznünk és egymás igényeit igénybe véve beosztani erőforrásainkat nap, mint nap.
"Pihenjetek meg egy kicsit, ti szánalmasan esendők, és vessetek számot nyomorult életetekkel" - ezzel a XV. századból való idézettel kezdi előadását Nigel Marsh - TED előadásában, melyben személyes élményeit osztja meg velünk.

Apák gyesen cikk a Képmás oldalán.