Munka-magánélet egyensúly
Gyakorlati információk munkáltatóknak és munkavállalóknak

Mit tegyek, ha munkát keresek 50 fölött?

Speciális és nem könnyű a helyzetünk, ha napjainkban 45-50 éves korunk fölött kell új munkahelyet találnunk. Ez alól csak egy-két hiányszakma lehet kivétel.

Ebben a helyztben általában kevésbé nehéz a szakmai hozzáértésünket bizonyítanunk, mint azt, hogy személyiségünk még kellően rugalmas, alkalmazkodó, van bennünk alázat ahhoz, hogy újat tanuljunk - akár fiatal kollégáktól is.

Arra vonatkozóan, hogy rugalmasságunkat és adaptív, alkalmazkodó személyiségjegyeinket előtérbe tudjuk tolni gyakorlatias ötleteink a következők:

  • Nézzünk utána, hogy milyen modern, trendi önéletrajz formátumok vannak most, mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne  a legújabbak egyikét használjuk.
  • Nagyon jót tesz a renoménknak, ha időt szánunk arra, hogy igazán megtanuljuk használni a közösségi oldalak közül azokat, amik kimondottan a munkavilágában működnek. Amellett, hogy ténylegesen ránk találhatnak itt, hatékonyan fel tudjuk térképezni a kapcsolatrendszerünket. Lehetőségünk van arra, hogy az itt működő szakmai csoportok életébe be tudjunk kpacsolódni, kitűnhessünk jó kérdéseinkkel, érdekes post-jainkkal. Ha van ilyen személyes oldalunk, annak elérhetőségét tüntessük fel az önéletrajzunkon.
  • Komoly szakmai háttérrel biztosan komoly ismeretségi körrel rendelkezünk már. Éljünk azzal a lehetőséggel, hogy körbe kérdezegetjük őket, hátha tudnak ajánlani minket.

Önéletrajz szerkesztése szempontjából a tapasztalatok rendezése és a prioritások felállítása jelenthet kihívást. Kerüljük el a terjengősséget, próbáljunk valóban szelektálni, a legfontosabb tapasztalatokat kiemelni, de természetesen nem szabad titkolnunk az eredményeinket. Érdemes egy-két konkrét, számosítható sikerről is számot adnunk.